به گزارش « اخبار خودرو » ، دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده اخیرا با لحنی مبارزهطلبانه اعلام کرد جنگهای تجاری پدیدههای میمونی هستند و برد در آنها کار سادهای است. این اظهارات بعد از آن بیان شد که ترامپ برنامهای نو را برای وضع تعرفههای جدید روی واردات آلومینیوم و فولاد اعلام کرد.
در واکنش به این اقدام ترامپ اتحادیه اروپا از احتمال انجام اقدامات متقابل در رابطه با واردات از ایالات متحده خبر داد. فرانسه اعلام کرد چنین تعرفههایی غیرقابلقبول هستند و چین هم از ترامپ خواست خویشتنداری نشان دهد. کانادا هم که بزرگترین تامینکننده فولاد و آلومینیوم ایالات متحده است، اعلام کرده در صورت مواجهه با تعرفههای ایالاتمتحده به خردهفروشی به مشتریان آمریکایی روی خواهد آورد.
[caption id="attachment_212218" align="aligncenter" width="530"]
پسلرزههای رجزخوانی ترامپ
شاخص اساندپی ۵۰۰ (که فهرستی از ۵۰۰سهام برتر در بازار بورس نیویورک و نزدک است) نیز روز جمعه، یک هفته طوفانی دیگر را به پایان رساند. این در حالی است که شاخصهای عمده، بدترین عملکرد مالی خود را از اوایل فوریه به ثبت رساندهاند؛ یعنی زمانی که ترامپ تهدید کرده بود روی واردات فولاد و آلومینیوم تعرفههایی را وضع خواهد کرد.
در واکنش به اظهارات اخیر ترامپ و ظاهرشدن چشمانداز یک جنگ تجاری، ارزش دلار نیز در برابر اکثر ارزهای دیگر کاهش پیدا کرد و به کمترین ارزش دوساله خود در برابر ین چین رسید.
ترامپ روز پنجشنبه اعلام کرد که در روزهای آتی افزایش ۲۵درصدی و ۱۰درصدی تعرفههای وارادت فولاد و آلومینیوم بهطور رسمی اعلام خواهد شد. او روز جمعه در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «زمانی که کشوری (امریکا) میلیاردها دلارش را در تجارت با تمام کشورهای طرف تجارتش، از دست میدهد، جنگهای تجاری چیز خوبی هستند و برنده شدن در آنها آسان است.»
رئیسجمهور جمهوریخواه ایالات متحده در پست دیگری که در شبکه اجتماعی خود منتشر کرد گفت این تصمیم با هدف حمایت از مشاغل آمریکایی در مواجهه با محصولات ارزانتر خارجی اتخاذ شده است. درون مایه این اظهارات شبیه شعار تبلیغاتی او در دوران انتخاب ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ است.
بهانه حمایت از تولید داخلی
ترامپ در ادامه اظهارات خود در توئیتر نوشت: «ما باید از کشور و کارگردان خود حمایت کنیم. صنعت فولاد ما در وضعیت بدی قرار دارد. اگر فولاد نباشد، کشور هم از دست میرود.»
رئیسجمهور آمریکا با این جملات و لحن وطنپرستانه، موفق شده موافقت برخی از قانونگذاران این کشور را جلب کند. در همین راستا سناتور شرود براون یکی از نمایندگان لیبرال و پوپولیست دموکرات از اوهایو اعلام کرده است: «این اقدام خجسته و مبارک مدتها پیش باید در حمایت از کارخانههای نیمه تعطیل در سراسر اوهایو و کارگران فولادی صورت میگرفت که در ترس دائمی از دست دادن شغلهایشان و قربانیشدن توسط تقلبهای تجاری چین زندگی میکنند.»
درعینحال اسکلت واکر فرماندار ویسکانسین که اتفاقا همحزبی دونالد ترامپ هم هست، او را به تجدیدنظر در این باره تشویق کرده است. «اگر رئیسجمهور میخواهد از درآمد بالا و مشاغل آمریکایی حمایت کند، خصوصا اینجا در ویسکانسین، بهتر است دیدگاه خود را در رابطه با این تعرفهها، بهویژه تعرفه مربوط به آلومینیوم سبک، تغییر دهد.»
به باور بسیاری از اقتصاددانان بالارفتن قیمت برای مشتریان فولاد و آلومینیوم مانند کمپانیهایی که در صنایع خودروسازی و نفت فعال هستند، بهجای افزایش شغل، به مشاغل آمریکایی آسیب خواهد رساند.
تاثیر بر صنعت هوافضا و خودرو
در صنعت هوا و فضای آمریکا حدود ۲٫۵میلیونشغل به واردات فولاد و آلومینیوم بستگی دارد. به گفته رمی ناتان معاون اول امور بینالملل در انجمن صنایع هوا-فضا افزایش هزینه قطعات در این صنعت میتواند «تاثیری چشمگیر روی رقابتپذیری کمپانیهای هوا-فضای آمریکایی در عرصه بینالملل داشته باشد.»
از سوی دیگر افزایش هزینهها بر خودروسازی نیز که از سال گذشته در آمریکا با افت روبهرو شده، تاثیر قابل ملاحظهای خواهد گذاشت. در روزهای اخیر خودروسازان بزرگ مانند تویوتا، جنرالموتورز و سایر کمپانیهایی که وضعیت خود را در خطر دیدهاند، نسبتبه عواقب این تصمیم دولت ایالات متحده هشدار دادهاند.
شورای سیاستگذاری خودروسازی آمریکا نیز نگرانیهای خود را درباره «پیامدهای ناخواسته» این تعرفهها ابراز کرد و گفت این تعرفهها به بالاتر رفتن قیمتها در ایالات متحده در مقایسه با سایر کشورها منجر خواهد شد.
در بیانیه رسمی این شورا که پساز اظهارات ترامپ درباره تصویب قریبالوقوع تعرفهها منتشر شده، آمده است: «این تصمیم خودروسازی آمریکا را که از بالغبر ۷میلیونشغل پشتیبانی میکند، در یک موقعیت رقابتی نابرابر قرار خواهد داد.»